Möt FSBF:s nya verksamhetskoordinator Lotta Westerlund

13.05.2022 kl. 17:26

Vem är du?
Jag heter Lotta Westerlund och är hemma från Västnyland. Jag är nyutexaminerad magister i nordisk litteratur från Helsingfors universitet och bor i Tölö. Utöver jobbet som verksamhetskoordinator jobbar jag också som biblioteksfunktionär på Nordiska biblioteket i Kajsaniemi. På fritiden sjunger jag första sopran i Akademiska damkören Lyran.

Hur kom du in i biblioteksbranschen?
Mitt första steg in i branschen var genom ett sommarjobb vid Raseborgs stad. Man fick välja var man skulle vilja jobba och jag valde biblioteket. Jag tyckte det skulle vara roligt att hålla ordning i hyllorna.

Under studierna började jag arbeta vid Nordisk kulturkontakt och nu är jag kundserviceansvarig där. Det som är speciellt med att jobba där är att jag får betjäna kunder med många olika nordiska språk som modersmål.

Förutom biblioteksjobbet har jag också fått göra medlemsundersökningar för Finlands svenska författarförening. Jag har tidigare undersökt författarnas ekonomiska situation och jobbar nu med en uppföljning av den undersökningen.

Vad lockade dig att söka jobbet som verksamhetskoordinator?
Jobbet passar min livssituation väldigt bra då jag kan kombinera det med mitt biblioteksjobb.

Jag tycker också om att arbeta inom föreningar. Arbetet bygger på frivillig verksamhet och därför är människor oftast väldigt trevliga och har ett genuint intresse inom den sektorn.

Vad har du för förväntningar på jobbet?
Jag hoppas kunna föra föreningen framåt och hitta saker som vi kan utveckla. Själv hoppas jag lära mig mer om ledarskap och organisatoriskt arbete.

Vad betyder biblioteket för dig?
Jag tycker om bibliotekets lugna och trevliga stämning. Det är en unik plats i dagens stadsbild - ett genuint öppet utrymme. Vem som helst kan komma till biblioteket utan att spendera pengar. Det är ett demokratiskt utrymme som stöder jämlikhet.

Vad är det bästa med FSBF?
Människorna. Alla här är jättetrevliga och har en väldigt positiv attityd. 

Sandra Herrmans