Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Aktuellt

Biblioteksarbete

Läs utredningen Hur står det till på biblioteken?

FSBF har deltagit i arbetet med utredningen genom sitt deltagande i Minervagruppen.

Årets biblioteksgärning 2024 och en ny hedersmedlem

Årets biblioteksgärning delades ut under Finlands svenska biblioteksdagar i Mariehamn, dessutom utsågs en ny hedersmedlem i föreningen!

Bekräfta din epostadress under april!

Under april skickar vi via vårt medlemsregister Desky ut epost och ber medlemmarna bekräfta sin epostadress.

Årsmöte 16.5

Finlands svenska biblioteksförenings årsmöte ordnas den 16.5 kl. 8.30 på Alandica Kultur och Kongress i Mariehamn.

30 bibliotek i det åländska nätverket

Åland rymmer många bibliotek. Mariehamns kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg sammanfattar hur det åländska biblioteksväsendet fungerar.

Välkomna till bibliotekens förlovade ö!

De finlandssvenska biblioteksdagarna kommer till Mariehamn och Åland. 
Mötesdeltagarna från de nordiska föreningarna. Foto: Elza Zandi, Svensk biblioteksförening.

De nordiska biblioteksföreningarna träffades

De nordiska biblioteksföringarna träffades 5–6.2.2024 och diskuterade aktuella frågor inom branschen. Vi diskuterade kring IFLA, demokrati, kunskap och beredskap. Bibliotekens minskade anslag är något som oroar och likaså trenden med sämre läskunnighet.

Intresseanmälan till medlemsresan till Göteborgs bokmässa har öppnat!

Vill du besöka Göteborgs bokmässa i höst och delta i en medlemsresa? Då kan du göra en intresseanmälan under tiden 18.3-15.4. Alla som ansökt får besked i april.
Foto: freepik

Nominera till Årets biblioteksgärning!

Nu har det blivit dags att skicka in nomineringar till Årets biblioteksgärning. Skicka in förslag med motivering allra senast den 30.4.2024.
Bokhyllor, böcker

Delta i biblioteksenkäten och påverka!

Välkommen att svara på en enkät som kartlägger bibliotekspersonalens åsikter och erfarenheter av att arbeta på bibliotek! Ditt svar har betydelse! Syftet med utredningen är att stärka bibliotekspersonalens röst i samhällsdebatten och synliggöra den mångsidiga kompetensen.

Finlands svenska biblioteksdagar 2024

Nu är programmet klart och anmälan har öppnat. Varmt välkomna med på konferensen som i år har temat demokrati och gemenskap!

Bibliotekspedagog och författare - en perfekt kombination

Julia Wickholm kombinerar författarskap och arbete som bibliotekspedagog i Esbo.

Bibban – 20 välfyllda år!

Föreningens omtyckta medlemstidning Bibban har uppnått 20 år, första numret utkom våren 2003. Varje år sedan dess har tidningen utkommit med tre nummer per år – hittills över 60! Bibban kommunicerar, dokumenterar och ger ovärderlig information om föreningen och biblioteksvärlden.

Skidi och Stoori – Helsingfors stads bokbussar

Helsingfors bokbussar är en del av Helsingfors stadsbiblioteks tjänster. Bokbussarna är stationerade i samma byggnad som Böle bibliotek och har helt egna samlingar. Det finns två två bokbussar, Skidi och Stoori som besöker daghem och skolor på förmiddagar och har rutter runt om i Helsingfors på kvällarna.

Den färgglada bokbussen i Borgå

Sedan år 2020 trafikeras vägarna i Borgå av en ny bokbuss.

Bokbussen - ute i alla väder

Ett intensivt snöoväder har dragit in över Vörå. Hela dagen utlovas halka och hårda vindar, ett krävande väder för alla trafikanter. Bokbussen är dock packad och klar för dagens runda och dess chaufför är van med krävande väglag.

Bokbussarna i Svenskfinland - statistik

I det här numret av Bibban har vi gjort ett nedslag hos fyra av Svenskfinlands bokbussar. Vi får stifta bekantskap med bokbussen i Borgå, Helsingfors stads bokbussar och bokbussen i Vörå.

FSBF – de tio senaste åren

År 2013 firade Finlands svenska biblioteksförening sitt 75-årsjubileum med en jubileumskonferens och ett specialnummer av Bibban om föreningens historia. Denna artikel ger en översikt över det som hänt inom föreningen under de följande tio åren, 2014-2023, fram till 85-årsjubileet i Vasa. Under hela denna tid har föreningen fortsatt sin viktiga uppgift att bevaka och främja biblioteksverksamhet och gemenskap bland biblioteksanställda på svenska i Finland.

Berikande resa till de danska biblioteken

Melina Aremaa, Harriet Lill-Smeds och Paula Roselius är tre bibliotekarier som hade chansen att följa med på Danmarksresorna. I den här artikeln berättar de om sina upplevelser av de danska biblioteken.

Med blicken vänd mot Danmark

Regionförvaltningsverket ordnade två till innehållet likadana studieresor till danska bibliotek i augusti och september. I resorna deltog på basen av 162 ansökningar 32 personer med olika arbetsuppgifter från bibliotek i olika delar av landet. Intresset för resorna var stort!

Första gången på IFLA WLIC

IFLA ur en barnbibliotekaries och verksamhetskoordinators synvinkel

Webbplatsen biblioteksutbildning.fi fick ett ansiktslyft

Nytt utseende, mer innehåll och en uppdaterad lista över olika utbildningar. Webbplatsen biblioteksutbildning.fi har förnyats.
illustration för kurs i AI

Fortbildning i AI - Elements of AI med biblioteksperspektiv

Tycker du att AI är skrämmande – eller spännande? Vill du veta mera om hur AI kan inverka på biblioteksbranschen? Eller är du bara nyfiken och vill lära dig mer om AI? Då kan du delta i fortbildningen som FSBF erbjuder under våren. OBS! Anmäl dig senast 14 januari 2024!

Nya styrelsemedlemmar

Vid årsmötet valdes tre nya styrelsemedlemmar till föreningens styrelse.

Nykomlingen: André La Face

I detta nummer av Bibban får vi bekanta oss med André La Face, som är vikarierande informationsspecialist på Hankens bibliotek i Helsingfors.

FSBF genom mina år

Tidigt 90-tal, på väg ut i livet och det uppenbara valet är där – FSBF, en förening som redan under studierna kändes lika självklar som idag.

17 certifierade läsledare efter Shared Reading utbildning

I september 2023 ordnade Finlands svenska biblioteksförening tillsammans med Erte den första Shared reading utbildningen på svenska i Finland.
stickade sockor

Bibliotekssockorna - hur går det med stickandet?

Vi vill ju väldigt gärna höra om och se hur det går med stickandet av föreningens bibliotekssockor. Vid Finlands svenska biblioteksdagar fick alla deltagare mönstret.

Medlemmen: Helena Backman-Karvonen

Medlemmen Helena Backman-Karvonen vid Borgå stadsbibliotek.

På kaffe med kommundirektören eller rösta i mjukisvalet i bibliotekets lokaler

Vid biblioteken i Sjundeå och Ingå pågår som bäst ett demokratiprojekt. Bibban ringde upp projektledare Matilda Almar för att höra hur projektet framskrider.