Biblioteken en fristad för Quynh Tran

08.02.2022 kl. 11:06
Mottagaren av årets Runebergspris Quynh Tran debuterade hösten 2021 med sin roman “Skugga och svalka”. Han berättar om sin författarresa i ett författarsamtal med Pär Jonasson på stadsbiblioteket i Jakobstad.

Det är en mörk höstkväll men det lyser i fönstren på stadsbiblioteket i Jakobstad. Det är dags för författarsamtal med den Jakobstadsbördige Quynh Tran, som hösten 2021 debuterat med sin roman “Skugga och svalka”. Tran intervjuas av Pär Jonasson, journalist och reporter, och författarsamtalet drar huset fullt.

- Mina äldre bröder lyssnade en del på rap, mycket svenskspråkigt, Latin Kings och Petter, men också amerikanskt. Det var så jag på nåt sätt insåg att text var intressant. Det är ju mycket text i rap, många ord, svarar Tran på frågan om hur han hittat till skrivandet.

Att bli författare var inte heller helt självklart. Trots att skrivande alltid på ett eller annat sätt funnits i Trans liv sökte han sig först till psykologyrket. Han beslöt ändå för ett par år sedan att söka in till en tvåårig författarutbildning på Biskops Arnö i Sverige, där också Skugga och svalka växte fram. Att han skriver fler böcker i framtiden är inte omöjligt.

- Jag vill se på skrivande som något som också är intuitivt, att det inte bara ska handla om att ha bra sittmuskler. Så klart är det viktigt att ge det tid och att man behöver arbeta hårt och så vidare, men jag försöker tänka att det också är nåt annat - intuition eller inspiration eller vad det nu är.

Valde det enkla ordet

I boken Skugga och svalka får vi följa med en mamma och hennes söner, deras vardag och deras önskningar.

- Jag ville skriva så lätt som möjligt. Alltså mitt mål var inte att skriva en lättläst bok, men så lätt som just den här boken kunde bli. Att välja det enkla ordet framför det svåra, helt enkelt. Och det är korta kapitel och så. Man kan se det som att man bläddrar igenom en bunt fotografier.

Fotografier spelar en viktig roll i boken. Det är med hjälp av fotografier som karaktärerna försöker förstå sin omvärld; berättarjagets mor Má tyr sig till fotograferandet och berättarjaget själv söker sig till fotoalbumen. Formatet hyllas också av läsarna; en lärare i publiken i Jakobstad berättar att hen använt Trans bok i sin undervisning.

Biblioteket en central plats

Att biblioteket har varit en viktig plats för Tran kommer fram redan i början av författarsamtalet. 

- Biblioteket var en trygg plats för mig som barn. Biblioteket erbjöd tillgång till böcker och texter; det var skönt för en person som inte vuxit upp med så mycket litteratur hemma, berättar Tran och påpekar att han i äldre tonåren också använde sig av andra tjänster, till exempel datorerna.

Biblioteket fungerar fortfarande som en fristad för Tran, trots att han inte är en lika aktiv besökare.

- I Sverige stängs en del bibliotek  Det är katastrof. Det hoppas jag verkligen inte att ska hända i Finland.