Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Webbplatsen biblioteksutbildning.fi fick ett ansiktslyft

Nytt utseende, mer innehåll och en uppdaterad lista över olika utbildningar. Webbplatsen biblioteksutbildning.fi har förnyats.

Har du drömt om att jobba på bibliotek eller funderar på vilken utbildning du ska söka in till? Då är webbplatsen biblioteksutbildning.fi rätt ställe. Här finns samlat material om biblioteksutbildningar både i Finland och Norden. Du kan läsa intervjuer med bibliotekarier, får veta mer om hur det är att studera och kan bekanta dig med de olika yrkestitlarna på ett bibliotek. Se mera på www.biblioteksutbildning.fi.

Webbplatsen upprätthålls av Finlands Svenska Biblioteksförening. Syftet är att locka fler till branschen, men också att berätta mera om vad det handlar om att jobba på ett bibliotek och hur vardagen på ett bibliotek kan se ut. 

Bland personerna som intervjuats finns specialbibliotekarie Hanna Kurtén på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors och Susanne Ahlroth, överinspektör på Regionförvaltningsverket och den som ansvarar för den finlandssvenska biblioteksverksamheten på nationell nivå. Här finns även kolumner av bibliotekarier på olika håll i Svenskfinland, beskrivningar av de fyra biblioteksutbildningar som för tillfället finns på svenska i Finland samt länkar till motsvarande utbildningar på finska och i Norden.

Webbplatsen lanserades 2022, som ett svar på branschrapporten Det breda uppdraget som efterlyste mer information om och synlighet för biblioteksbranschen. Projektet förverkligades tack vare bidrag från Svenska folkskolans vänner.

Tanken är att innehållet på webbplatsen ska leva och fyllas på efterhand. Har du artikelidéer eller vill du bidra med en kolumn? Har du frågor eller kommentarer? Kontakta då fsbf@fsbf.fi.