Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Aktuellt

Ett annat sätt att läsa

"Ljudböckerna har inte minskat på mitt läsande, de har blivit ett tillägg och helt enkelt ett annat och mångsidigare sätt att läsa."

Bland kurser och arkivsamlingar

Det här numrets trotjänare är informationsspecialist Eva Costiander-Huldén. Hon har varit knuten till Åbo Akademis bibliotek i över två decennier och utvecklat och inspirerat såväl studerande som personal med sitt starka engagemang för informationssökning. Idag ligger hennes fokus på ÅAB:s äldre specialsamlingar som håller henne sysselsatt hennes sista månad i arbetslivet.

Förändrat Tritonia i nya lokaler

Efter några år av stora förändringar och flytt har Tritonia nu landat i sina nya utrymmen och sin nya form. Ett omändrat men tillika bekant bibliotek.
Pargas bibliotek

Vi möblerar om

Med ett stort och öppet utrymme skapar biblioteket i Pargas en naturlig plats för Pargasborna att samlas på. Denna öppenhet präglar även attityderna hos bibliotekspersonalen, som ser det som en självklarhet att biblioteket ska tjäna kommuninvånarna – med allt vad det innebär.

Mångkulturalitet i fokus inom informationsvetenskapen – forskning visar hur rätt informationsförmedling bidrar till förbättrad inklusion

Mångkulturalitet är ett forskningsområde som även berör informationsvetenskapen. Bibban träffade doktorand Hilda Ruokolainen och universitetslektor Eeva-Liisa Eskola från informationsvetenskapen vid Åbo Akademi för en intervju om ämnets forskning i projekt som tangerar mångkulturalitet, integration och inklusion.
Magdalena Udd

Hyllor fylls och hyllor töms - I Närpes vill man svara på efterfrågan

Med hjälp från lokalsamhället och en öppensinnad personal hoppas stadsbiblioteket i Närpes på att alla ska känna sig sedda.

Biblioteksdagarna 11-12.5.2023

Finlands svenska biblioteketsdagar 2023 ordnas i Vasa 11-12.5. Föreningen jubilerar och firar att det är 85 år sedan den österbottniska biblioteksföreningen grundades. Det blir digert program i dagarna två och en jubileumsfest på kvällen 11.5. Temat för konferensen är "Digital nutid via historiens vingslag".
Expertnätverk logo

Expertnätverksträff 8.11.2022

Temat denna gång är "Digitalt material – upphovsrätt och tillgängliggörande".  Under träffen får vi lyssna på presentationer av ombudsman Maria Rehbinder (Konstuniversitetets upphovsrättsservice) och Inga-Lill Nilsson från Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotek och upphovsrätt.

Maria kom igen på biblioteket

Värmen trycker över barackerna intill Sandsund skola i Pedersöre. Höstterminens första skoldag är slut, men bibliotekets dörr står ännu öppen. Där möter en glädjestrålande Maria, det råder ingen tvekan om att hon hittat sin plats.

”Jag tror på formulerandets kraft”

Genom sitt skrivande får Karin Erlandsson bearbeta självupplevda händelser och känslor. Med hjälp av skönlitteraturen vågar hon också tänka tankar som känns för farliga att tänka själv.

Eva Höglund – informationsspecialisten som även skriver kapitelböcker

För några år sedan förverkligade Eva Höglund sin dröm om att ge ut en bok. Kompisdeckarna handlar om Andrea, Erik, Markus och Elise – ett kompisgäng som löser brott i Åbo.

Depåbiblioteket - en nationell skattkista

Depåbiblioteket är ett landsomfattande bibliotek, vars samlingar för närvarande omfattar mer än 100 hyllkilometrar. I samlingarna finns förutom avskrivna monografier, tidskrifter och annat material från biblioteken även en del nyutgivet material. Johanna Vesterinen, bibliotekschef på Depåbiblioteket, berättar mera om bibliotekets uppdrag och det aktuella projektet AIRUT.

Nya medlemmar i föreningens styrelse

Möt föreningens nya ordförande – Anna-Maria ”Mia” Malm och de nya styrelsemedlemmarna Henrica Lillsjö och Sara Söderbacka.

Finns det tillräckligt med personal i biblioteken?

Den frågan ställde vi i 2021 års basserviceutvärdering som blev klar i början av sommaren. Regionförvaltningsverket utvärderar vartannat år kommunernas basservice.

Vill sprida den nordiska bokskatten

Det som började med fotsteg på golvet för att visa vägen till barnavdelningen har nu blivit ett projekt för att öppna upp nordiska bilderböcker för fler barn. Nu vill Den nordiska bokslukaren inspirera lärare att gripa till böcker i sin undervisning.

Expertnätverket för högskolebibliotek, träff 7.6

Tisdag 7.6 klockan 10-11.30 hålls den andra träffen inom expertnätverket för anställda inom högskolebibliotek i Svenskfinland. Temat är "Forskartjänster och bibliotek". Vi får höra om tjänster och kurser riktade till doktorander, men även allmänt om service riktad till forskare. Tanken är att vi ska få en allmän bild av forskartjänster på högskolebibliotek.

Tjugo år av öppen vetenskap – från aktiviströrelse till megatrend

Pandemin har på ett konkret sätt visat på vikten av att snabbt få ny kunskap via forskning. Öppet tillgänglig forskning har varit en pådrivande faktor. Öppen vetenskap omtalas i dag rentav som en megatrend.

”Jag har egentligen aldrig lämnat barnlitteraturen”

Som en av Finlands främsta experter på barn- och ungdomslitteratur bidrar Maria Lassén-Seger med sin expertis i både forskning och som jurymedlem för olika litteraturpriser. Men till vardags hittar man henne oftast bland böckerna vid Åbo Akademis bibliotek.

Nominera kandidater till årets biblioteksgärning!

Utmärkelsen Årets biblioteksgärning delas ut vartannat år till en person eller institution som verkat förtjänstfullt för bibliotekens bästa.
Logo biblioteksdagarna

De finlandssvenska biblioteksdagarna 13.5.2022

Årets biblioteksdag ordnas digitalt. Den är gratis och öppen för alla som är intresserade av biblioteken och deras verksamhet. Temat för konferensen är projekt och samarbeten. Till konferensen hör också föreningens årsmöte.

Hörnstenen i det intellektuella försvaret

Susanne Ahlroths kolumn ur Bibban 1/2022.

Gemensamt uttalande mot Rysslands invasion av Ukraina

De nordiska biblioteksföreningarna fördömer i ett gemensamt uttalande Rysslands invasion av Ukraina och uppmanar bibliotek att arbeta för att säkra tillgången till tillförlitlig information.

Anrik förening värnar om det svenska

Finlands svenska biblioteksförening, FSBF, är en etablerad förening med en mångfald av uppdrag. FSBF arbetar för bibliotek och biblioteksmänniskor i Svenskfinland men har även samarbete nationellt, nordiskt och internationellt. Den sociala gemenskapen, fortbildningen och intressebevakningen är föreningens viktigaste områden.

FSBF startar upp nytt nätverk för anställda inom högskolebibliotek – första träffen 9.3

Under våren 2022 startar Finlands svenska biblioteksförening rf upp ett nätverk för anställda inom högskolebibliotek i Svenskfinland. Syftet med nätverket är att skapa en mötesplats där teman som gäller högskolebibliotek diskuteras, och där vi kan stärka samarbetet mellan högskolebiblioteken.

Biblioteksanvändning, läsning och aktivt medborgarskap

Läskunnigheten och läsaktiviteten är viktiga för demokratin – på många sätt. De som dagligen läser tidningar eller böcker röstade i högre grad i det senaste kommunalvalet, enligt Regionförvaltningsverkets enkät.

Biblioteken en fristad för Quynh Tran

Mottagaren av årets Runebergspris Quynh Tran debuterade hösten 2021 med sin roman “Skugga och svalka”. Han berättar om sin författarresa i ett författarsamtal med Pär Jonasson på stadsbiblioteket i Jakobstad.

E-böcker, möjlighet med begränsningar

Utbudet och användningen av e-böcker har ökat, men biblioteken kan inte alltid påverka vilka böcker som köps in. I artikeln sammanfattas högskolebibliotekens syn och erfarenheter på e-böcker.

Från gemensamt läsintresse till ovärderlig vänskap

Att läsa och diskutera böcker tillsammans för bokcirkelns medlemmar närmare varandra. Det anser sju kvinnor i Helsingfors vars bokcirkel snart firar 20 år.

FSBF söker verksamhetskoordinator på deltid!

Finlands svenska biblioteksförening (FSBF rf) söker en verksamhetskoordinator för 2021-2022, med eventuell möjlighet till förlängning.