Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Aktuellt

Mötesdeltagarna från de nordiska föreningarna. Foto: Elza Zandi, Svensk biblioteksförening.

De nordiska biblioteksföreningarna träffades

De nordiska biblioteksföringarna träffades 5–6.2.2024 och diskuterade aktuella frågor inom branschen. Vi diskuterade kring IFLA, demokrati, kunskap och beredskap. Bibliotekens minskade anslag är något som oroar och likaså trenden med sämre läskunnighet.

Bibliotekspedagog och författare - en perfekt kombination

Julia Wickholm kombinerar författarskap och arbete som bibliotekspedagog i Esbo.

Bibban – 20 välfyllda år!

Föreningens omtyckta medlemstidning Bibban har uppnått 20 år, första numret utkom våren 2003. Varje år sedan dess har tidningen utkommit med tre nummer per år – hittills över 60! Bibban kommunicerar, dokumenterar och ger ovärderlig information om föreningen och biblioteksvärlden.

Skidi och Stoori – Helsingfors stads bokbussar

Helsingfors bokbussar är en del av Helsingfors stadsbiblioteks tjänster. Bokbussarna är stationerade i samma byggnad som Böle bibliotek och har helt egna samlingar. Det finns två två bokbussar, Skidi och Stoori som besöker daghem och skolor på förmiddagar och har rutter runt om i Helsingfors på kvällarna.

Den färgglada bokbussen i Borgå

Sedan år 2020 trafikeras vägarna i Borgå av en ny bokbuss.

Bokbussen - ute i alla väder

Ett intensivt snöoväder har dragit in över Vörå. Hela dagen utlovas halka och hårda vindar, ett krävande väder för alla trafikanter. Bokbussen är dock packad och klar för dagens runda och dess chaufför är van med krävande väglag.

Bokbussarna i Svenskfinland - statistik

I det här numret av Bibban har vi gjort ett nedslag hos fyra av Svenskfinlands bokbussar. Vi får stifta bekantskap med bokbussen i Borgå, Helsingfors stads bokbussar och bokbussen i Vörå.

FSBF – de tio senaste åren

År 2013 firade Finlands svenska biblioteksförening sitt 75-årsjubileum med en jubileumskonferens och ett specialnummer av Bibban om föreningens historia. Denna artikel ger en översikt över det som hänt inom föreningen under de följande tio åren, 2014-2023, fram till 85-årsjubileet i Vasa. Under hela denna tid har föreningen fortsatt sin viktiga uppgift att bevaka och främja biblioteksverksamhet och gemenskap bland biblioteksanställda på svenska i Finland.

Berikande resa till de danska biblioteken

Melina Aremaa, Harriet Lill-Smeds och Paula Roselius är tre bibliotekarier som hade chansen att följa med på Danmarksresorna. I den här artikeln berättar de om sina upplevelser av de danska biblioteken.

Med blicken vänd mot Danmark

Regionförvaltningsverket ordnade två till innehållet likadana studieresor till danska bibliotek i augusti och september. I resorna deltog på basen av 162 ansökningar 32 personer med olika arbetsuppgifter från bibliotek i olika delar av landet. Intresset för resorna var stort!

Första gången på IFLA WLIC

IFLA ur en barnbibliotekaries och verksamhetskoordinators synvinkel

Nya styrelsemedlemmar

Vid årsmötet valdes tre nya styrelsemedlemmar till föreningens styrelse.

Nykomlingen: André La Face

I detta nummer av Bibban får vi bekanta oss med André La Face, som är vikarierande informationsspecialist på Hankens bibliotek i Helsingfors.

FSBF genom mina år

Tidigt 90-tal, på väg ut i livet och det uppenbara valet är där – FSBF, en förening som redan under studierna kändes lika självklar som idag.

Medlemmen: Helena Backman-Karvonen

Medlemmen Helena Backman-Karvonen vid Borgå stadsbibliotek.

Kulturupplevelser ger fler friska levnadsår och stöd vid livets vändpunkter

Så tolkar Institutet för hälsa och välfärd (THL) sin undersökning Hälsosamma Finland (Terve Suomi), vars resultat publicerades i början av sommaren...

”Det finns alltid barn som är intresserade av Finlands krig”

Monica Borg-Sunabacka är ett välbekant ansikte för biblioteksbesökarna i Jakobstad. Där jobbade hon i över 30 år, många år som avdelningschef för barn- och ungdomsavdelningen. Idag är hon pensionär och skriver böcker, och hittills har Hanna 1918 och Agneta 1944 fått se dagens ljus.

Biblioteksdagarna i bilder

Kolla in bildreportaget från årets biblioteksdagar och se om du hittar några bekanta ansikten.

Rekordmånga deltog i digert program

Den 11 – 12 maj arrangerades Finlands svenska biblioteksdagar i Vasa. Temat för dagarna var ”Digital nutid via historiens vingslag”, en passande rubrik med tanke på att föreningen samtidigt firade 85 år!

Upptäck Finnas många skepnader

Finna är så mycket mer än ett ställe där man söker böcker och annat material. Oavsett om man söker något specifikt eller bara känner för att bläddra runt så är Finna en ovärderlig resurs. Här finns något för alla: forskare, studerande, elever, lärare, kreativa företagare, släktforskare och allmänt kunskapstörstande.

Kursen Elements of AI ger inblick i teknologin bakom artificiell intelligens

Bibliotekarien Satu Laukkanen har gått den allmänbildande grundkursen Elements of AI. I den här texten lyfter hon bland annat fram vilken nytta biblioteksanställda kan ha av att gå kursen där hon till exempel fick lära sig om hur AI påverkar informationssökning.

Möt föreningens nya verksamhetskoordinator: Michelle Mattfolk

"Det känns roligt att direkt kunna få kontakt med bibliotek i hela Svenskfinland genom föreningen."

Välkomna till Vasa: Biblioteket i Academills hjärta

Academillbiblioteket är Åbo Akademis biblioteks servicepunkt i Vasa. Biblioteket planerades och invigdes mitt under brinnande coronapandemi och verksamheten har nu efter två år hittat sina former.

Gunnar Högnäs – ”Ingen vanlig biblioteksfarbror”

Han säger sig vara öppen för alla tio biblioteksklasser – något som är till nytta i hans variationsrika jobb. Han älskar att läsa dagstidningen till morgonkaffet, och han skriver poesi för sitt eget höga nöjes skull. Han heter Gunnar Högnäs och är poet och informatiker och är sedan 20 år tillbaka knuten till Åbo stadsbibliotek.

Ett annat sätt att läsa

"Ljudböckerna har inte minskat på mitt läsande, de har blivit ett tillägg och helt enkelt ett annat och mångsidigare sätt att läsa."

Bland kurser och arkivsamlingar

Det här numrets trotjänare är informationsspecialist Eva Costiander-Huldén. Hon har varit knuten till Åbo Akademis bibliotek i över två decennier och utvecklat och inspirerat såväl studerande som personal med sitt starka engagemang för informationssökning. Idag ligger hennes fokus på ÅAB:s äldre specialsamlingar som håller henne sysselsatt hennes sista månad i arbetslivet.

Förändrat Tritonia i nya lokaler

Efter några år av stora förändringar och flytt har Tritonia nu landat i sina nya utrymmen och sin nya form. Ett omändrat men tillika bekant bibliotek.
Pargas bibliotek

Vi möblerar om

Med ett stort och öppet utrymme skapar biblioteket i Pargas en naturlig plats för Pargasborna att samlas på. Denna öppenhet präglar även attityderna hos bibliotekspersonalen, som ser det som en självklarhet att biblioteket ska tjäna kommuninvånarna – med allt vad det innebär.

Mångkulturalitet i fokus inom informationsvetenskapen – forskning visar hur rätt informationsförmedling bidrar till förbättrad inklusion

Mångkulturalitet är ett forskningsområde som även berör informationsvetenskapen. Bibban träffade doktorand Hilda Ruokolainen och universitetslektor Eeva-Liisa Eskola från informationsvetenskapen vid Åbo Akademi för en intervju om ämnets forskning i projekt som tangerar mångkulturalitet, integration och inklusion.
Magdalena Udd

Hyllor fylls och hyllor töms - I Närpes vill man svara på efterfrågan

Med hjälp från lokalsamhället och en öppensinnad personal hoppas stadsbiblioteket i Närpes på att alla ska känna sig sedda.