Var jobbar du?
- Jag jobbar som bibliotekarie på Borgå stadsbibliotek. Jag började i tiderna som sommarvikarie på 80-talet. Nu har jag jobbat här sedan 1996, så jag börjar höra till inventarierna.
Hur ser dina arbetsdagar ut?
- Oftast jobbar jag en del av dagen i kundtjänsten vid disken. Det jobbet har förändrats väldigt mycket under min tid i branschen. Numera är det mera sällan någon frågar efter litteratur om ett specifikt ämne för studier eller skolarbeten. Däremot borde man alltid ha små tekniska tips för dem som använder våra datorer. När det är lugnare vid disken läser jag urvalslistor med nya böcker. Jag är med i teamet som väljer skönlitteratur, både på svenska, finska och engelska. Jag katalogiserar också svensk och engelsk skönlitteratur. Väldigt mycket håller jag också på med översättningar, allt från längre texter till korta uppdateringar i sociala medier. I Borgå är vi måna om att ha allt på två språk.
Hur hittade du till biblioteksbranschen?
- Både läsning av skönlitteratur och att ta reda på saker som finns dokumenterade i fackböcker intresserade mig. Biblioteket som miljö var också något jag gillade. Att kunna kombinera skönlitteratur och en plats som samlar information om allt mellan himmel och jord, vad kunde väl vara bättre?!
Vad är det bästa med att jobba på bibliotek?
- Mångsidigheten! Man vet aldrig vilken smula kunskap man kunde ha nytta av för att på bästa sätt kunna betjäna kunderna. Det är viktigt att följa med vad som händer i världen för att veta vad folk frågar om eller refererar till.
Fem snabba
- Deckare eller roman
Roman. Har inte läst många deckare i mina dagar
- Skönlitteratur eller facklitteratur
Skönlitteratur. Givetvis läser jag någon fackbok nu och då, men frågan är ändå hur man ska hinna med fackböcker när det finns så många fina romaner man ännu inte läst?
- Bokmärke eller hundöra
Absolut bokmärke. Man får inte göra hundöron i böcker!
- Poesi eller tidskrift
Jag är tyvärr en dålig poesiläsare. Inte läser jag heller speciellt mycket tidskrifter. Dagstidningar läser jag däremot lite väl nitiskt. Om det är någon av de tidningar jag fortfarande prenumererar på i pappersformat jag inte hunnit läsa, samlas de lätt i fula högar som måste gås igenom innan de kan föras till insamlingen…
- Läsa i soffan eller läsa i sängen
Boktips:
För att vara en person som just inte läser spänning måste jag passa på att rekommendera Richard Osmans serie om Torsdagsmordklubben. Den är samtidigt intelligent och humoristisk och givetvis lite spännande också.
Bibliotekets bokcirkeldeltagare brukar vara ganska kritiska läsare och det är mera sällan som en bok faller i god jord hos hela gruppen. En bok som ändå alla gillade, och jag själv gärna kan rekommendera, är En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa. Den handlar om vänskapen mellan en matematikprofessor med en hjärnskada som gör att hans minne bara räcker 80 minuter åt gången och hans unga hembiträde och hennes son. Boken andas värme, lugn och harmoni.
För mig som via översättningsarbetet och som medlem i arbetsgruppen bakom Kauno-ontologin mycket funderar på betydelsen hos ord är De förlorade ordens bok av Pip Williams fascinerande. Den är delvis verklighetsbaserad och handlar om hur arbetet med Oxfords engelska ordbok gick till. Vi får se att ord som gäller kvinnors erfarenheter eller ord som bara hör hemma bland de obildade lätt förbises.